Oprah Winfrey otkrila kako je pronašla životni put: "Postavite ovo pitanje"

0
Radiosarajevo.ba
Oprah Winfrey otkrila kako je pronašla životni put: "Postavite ovo pitanje"
Foto: EPA-EFE / Oprah Winfrey

Ponekad neizvjesnost koja nas uznemirava nije posljedica okolnosti koje ne možemo kontrolirati, već onih koje možemo. U trenucima nesigurnosti dobro je poslušati 'unutrašnji glas'.

Kad se radi o donošenju velikih odluka koje mijenjaju život, odlučiti se o tome šta je zaista najbolje može se činiti gotovo nemogućim. Bez obzira na situaciju, Oprah Winfrey ima jedan savjet za koji ističe da će vas odvesti na pravi put.

"U prvim godinama televizije često su me ljudi gledali kao na njihovu skrbnicu. Neki bi potrošili posljednji dolar na autobusku kartu da dođu do mene, djeca bi bježala od kuće, zlostavljane žene ostavljale bi svoje muževe i samo bi se pojavile na pragu mog studija, nadajući se da ću im pomoći", prisjetila se Oprah.

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

Velika akcija FUP-a u Sarajevu: Duge cijevi, slijede hapšenja

Istakla je kako se zatekla kako pišem ček za čekom i s vremenom to je psihički iscrpilo.

"Bila sam toliko zaposlena pokušavajući pružiti sve što su drugi trebali, da sam zaboravila - a šta ja trebam. Konačno sam morala stati i razmisliti, jer vjerujem da je jedno od najvažnijih pitanja koje sebi neko može postaviti: šta ja zapravo želim?", priča slavna voditeljica.

Zaključila je da želi pomagati djevojkama i ženama.

"Počela sam shvaćati da, kako bih bila najučinkovitija, moram biti iznimno fokusirana na korištenje svog vremena, svoje brige, svojih resursa i suosjećanja za podizanje generacije hrabrih žena koje posjeduju sebe i znaju svoju snagu. Te godine usredotočenosti naučile su me moćnoj lekciji o prilagođavanju mom unutarnjem glasu koji mi govori - čekaj, ovdje nešto ne štima. Stani i odluči kako dalje, što želiš", priča Oprah.

Za nju je sumnja u nešto znak da mora stati, razmisliti, ne juriti naprijed.

Smatra da ako za nešto ne osjećamo entuzijazam, to nema smisla. Vjeruje da joj to 'unutrašnji glas' nalaže i pritom otkriva - ovdje je nešto izvan ravnoteže, pričekaj još malo, stani na loptu.

"To shvaćam kao znak da se ponovno usredotočim i pričekam malo. Kad nas svemir tjedan naprijed, odnosno kad idemo u pravom smjeru, onda nema nesigurnosti i odugovlačenja, osjetimo samo entuzijazam i znamo da je to to. Uvijek sa sigurnošću znam da sam na pravom putu, kao da u sebi čujem riječ - da!", ističe voditeljica, piše Oprah daily.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije