Opijanje rašireno među ženama i djevojkama

Radiosarajevo.ba
Opijanje rašireno među ženama i djevojkama

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama otkrilo je da skoro 14 miliona žena, odnosnosvaka deseta žena, konzumira previše alkohola u toku jedne večeri i to oko tri puta mjesečno, a u prosjeku popije po šest pića za jedno veče.

Prekomjernom količinom alkohola smatra se više od 4 pića, a najveći intenzitet opijanja zabilježen je među ženama između 18 i 24 godine starosti.

"Prekomjerno opijanje je veoma ozbiljan, ali još uvek nepriznat problem među ženama i djevojkama, iako je povezan sa širokim spektrom zdravstvenih problema, uključujući nasilje, povrede, seksualno prenosive bolesti i neželjene trudnoće", kaže Thomas Frieden, direktor Centra za kontrolu bolesti.

Istraživači su koristili podatke Nacionalne ankete o rizičnom ponašanju mladih usljed prekomjernog korištenja alkohola među američkim djevojčicama srednjoškolskog uzrasta, kao i podatke iz Sistema za nadzor faktora rizika ponašanja.

Opijanje, odnosno konzumiranje više od 4 alkoholna pića u toku jedne večeri bilo je prisutno kod 12,5 posto žena starijih od 18 godina. Učestalost i intenzitet opijanja nisu se drastično razlikovali među različitim rasnim i etničkim grupama. S druge strane, prekomjerno konzumiranje alkohola bilo je povezano sa prihodima domaćinstava - što je imućnija porodica iz koje dolaze mlade žene, to je opijanje češće.

Među djevojakama srednjoškolskog uzrasta zabilježeno je da 22 posto djevojčica prekomjerno konzumira alkohol. Što su starije, to je i učestalost veća, odnosno 45 posto sa 15 i 62 posto sa 18 godina. Više od polovine djevojčica izjavilo je da aktivno konzumira alkohol na način koji se smatra prekomjernim tj. opijanjem.

"Žene i djevojke imaju drugačiji metabolizam od muškaraca i one dostižu veće nivoe alkohola u krvi sa istom količinom alkohola. One su također u opasnosti ne samo od kratkoročnih štetnih efekata, već i od dugoročnih, uključujući i rak dojke", kaže Robert Bruer iz Nacionalnog centra za prevenciju hroničnih bolesti i promociju zdravlja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije