Operite kosu na prirodan način - napravite domaći šampon

Radiosarajevo.ba
Operite kosu na prirodan način - napravite domaći šampon

Skoro da su i zaboravljeni načini kako uz pomoć sastojaka koje možemo naći u svakoj kuhinji napraviti preparate za pranje kose koji su, u pravilu, manje štetni od kupovnih šampona. 

Da li ste čili za šampon od želatina? Kažu da je želatin izuzetno koristan za kosu jer sadrži kolagen proteina vezivnog thiva, koji je prirodni sastojak naše kože, kose i krvnih sudova. Pomiješajte kašiku jestivog želatina i jedno žumanjce. Miješajte polako da se izbjegnu grudvice i utrljajte na mokru kosu. Ostavite da djeluje 5 do 10 minuta, počešljajte kosu i isperite je vodom. S obzirom da ovaj sastav sadrži dosta proteina, kosa postaje bujna. Rastvor možete napraviti i ako pomiješate kašiku želatina sa tri kašike vode i jednim žumanjcetom, preporučuje portal uspesnazena.com

Ukoliko želite pospješiti rast kose, nanesite na nju masku od raženog hljeba. Potopite krišku raženog hljeba u malo vode i sačekajte desetak minuta. Potom od ovoga napravite smjesu bez grudvica i nanesite na vlažnu kosu. Ostavite da djeluje desetak minuta i potom pažljivo ispreite, posebno vodeći računa da mrvice ne ostanu u kosi. Ovakva maska je veoma korisna jer pospješuje rast kose, pospješuje gostoću kose i djelotvoran je za masnu i rijetku kosu. 

Soda bikarbona sastojak je preparata koji čini dobro vašoj kosi, odnlično pere i neutrališe kiseline koje izbacuje koža. Pomiješajte kašiku soda bikarbone sa čašom vode, postepeno da se ne stvaraju grudvice. Ovo umasirajte u kosu, a potom isprerite običnom vodom. S obzirom da je soda bikarbona alkalna, koži glave nakon ovoga vratit ćete kiselost tako što ćete u zadnju vodu za ispiranje dodati malo sirćeta ili limunovog soka.     

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije