Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim

Radiosarajevo.ba
Opasnosti koje donosi mokar kupaći kostim
Pixabay / Ilustracija
Infekcija mjehura, gljivične infekcije i upale jajnika su česti pratioci obožavateljki ljeta.

Svaka žena reagira drugačije na vanjske uvjete zaštite okoliša.

To prije svega ovisi o imunitetu njenog tijela, ali i sklonosti razvoju infekcija spolovila.

U uvjetima koji povećavaju vlažnost kože i sluznice, kao što su u slučaju mokar kupaći kostim, može izazvati infekciju intimnih dijelova tijela, a posebno vulve i vagine, piše Spicy Life.

Infekcija mjehura se javlja kod iznenadne promjene temperature, kao što je izlazak iz klimatiziranog prostora ili ulazak u hladno more može biti krivac za infekcije mjehura. Također, budite oprezni s korištenjem javnih WC-a, gdje su skrivene razne opasnosti, ne samo na brodu WC-a već i na štekama, slavinama i toaletnom papiru. Simptomi kao što su učestalo mokrenje praćeno svrbežom, pa čak i tragovi krvi u mokraći može biti neugodan, pa ako primijetite takve reakcije, treba potražiti liječničku pomoć. Poželjno piti barem dvije litre tekućine dnevno da izbacite bakterije, topli čaj i svježe voće i povrće.

Gljivičnom infekcijom najčešće se mogu zaraziti korisnici i ljubitelji bazena, rijetko u moru. Najugroženiji su ljudi koji jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunološki sistem te su izloženi stresu.

Vanjski spolni organi (i vagine) sadrže određenu mješovitu floru koja održava kiselost u toj zoni. Infekcija, koja se najduže liječi uzrokovano gljivicama jeste Candida koja može nastati nakon upotrebe antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrbež, oticanje i pojačani bjelkasti iscjedak, problem se može riješiti uzimanjem brisa koji će dati detaljne informacije o kakvoj je gljivici riječ.

Upala jajnika je vrlo česta za vrijeme boravka na moru, a simptomi upale jajnika su propraćeni bolovima u donjem lijevom ili desnom dijelu trbuha, ili oba jajnika, a ponekad se može pojaviti i povišena temperatura. Upalu ovog tipa treba liječiti antibioticima koji će propisati ljekar, a kako bi se spriječilo, treba izbjegavati hladna pića i ne hodati bos, jer dok ste pod upalom važno je stopala i trbuh držati na suhom i ostati na suncu da se zagrije želudac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije