Opasni testeri za šminku

Radiosarajevo.ba
Opasni testeri za šminku
Ruž - tester

Kad god se u nekom kozmetičkom testeru pronađe E. coli, to znači da je neko otišao do toaleta, nije oprao ruke i onda zaronio prste u kremu. U novoj studiji ova bakterija je pronađena u svim testerima.

Ne gotovo svi već baš svi testeri ispitani u dvogodišnjoj američkoj studiji pozitivni su na E.coli. Uz E.coli uzorci ruževa, pudera, olovaka, krema i drugih kozmetičkih proizvoda kontaminirani su i bakterijama koje izazivaju herpes i konjunktivitis.

Najveća koncentracija bakterija pronađena je subotom kad je najveća posjećenost trgovinama. Ispitivanje je provedeno u robnim kućama, specijaliziranim trgovinama za kozmetiku i ljekarnama, a vodila ga je dr. Elizabeth Brooks, sa Jefferson Medical College u Pennsylvaniji.

"Kad god naiđete na E. coli, trebate pomisliti - E. coli znači izmet, odnosno da je neko otišao do toaleta, nije oprao ruke i onda zaronio prste u kremu", kaže dr. Brooks.

Iz tog razloga stručnjaci preporučuju korištenje kozmetičkih testera koji se istiskuju iz tube ili stiskanjem na pumpicu, te da ruževe ili puder u kamenu koristite samo nakon što ste alkoholnom maramicom očistili površinu.

"Bi li ja lično koristila tester izložen javnosti ili dopustila svojoj kćerki da ga koristi? Moj odgovor je ne. Čak i kad su prodavačice savjesne u vezi brisanja proizvoda alkoholom, one ipak nisu laboratorijski tehničari i ja nisam 100 posto sigurna u njih." dodaje dr. Brooks.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije