Opasni sastojci u higijenskim ulošcima i tamponima

Radiosarajevo.ba
Opasni sastojci u higijenskim ulošcima i tamponima

Izvještaj organizacije Women’s Voices for the Earth (WVE) otkrio je zabrinjavajuće podatke o kozmetici za intimnu njegu žena.
U izvještaju pod nazivom Chem Fatale stoji da se korištenjem tampona, uložaka, gelova i krema, osjetljiva područja izlažu ostacima pesticida, parabenima, dioksinima i furanima, ljepilima i raznim kemijskim sastojcima.

Hemijski sastojci pronađeni u ovim proizvodima povezani su s rakom, oštećenjem reproduktivnog sistema, endokrinim poremećajima, izvanmaterničnom trudnoćom, neplodnošću...

U izvještaju stoji da se većina proizvoda koji su namijenjeni za intimnu njegu žena prodaju s malo ili bez ikakvih podataka koji dokazuju da su njihovi sastojci sigurni za zdravlje.

Potreban je veći nadzor i istraživanja kako bi se osiguralo da su svi sastojci od kojih su proizvodi napravljeni sigurni za zdravlje, izjavila je Alexandra Scranton, voditeljica istraživanja, dodavši da ovaj izvještaj treba osvijestiti žene i potaknuti ih da paze kakve proizvode koriste te prisiliti proizvođače da više ne koriste opasne sastojke, javio je Magazin.net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije