Ono što niste znali o pivu

Radiosarajevo.ba
Ono što niste znali o pivu

Kada bi morali izabrati, ogroman broj ljudi bi vjerovatno izabrao pivo kao najdraže piće. No, znate li što je zapravo u čaši kad naručite pivo i otkada ga ljudi piju?

Šta je u krigli?

Kad sebi natočite pivo, u čaši vam je uglavnom voda, ali uz primjese cvijeća, gljivica i žitarica. Većina specifičnog okusa piva proizlazi iz hmelja – vrste penjačice koja ima nakupine cvjetova nalik na zelene češere, prenosi Tportal.hr.

Alkohol u pivu dobiva se od žitarica – uglavnom ječma – od čijeg slada se u vodi dobiva šećer koji zatim jedu kvasci – mikroorganizmi koji pretvaraju ono što jedu u alkohol. Kvasci se najčešće filtriraju iz piva prije flaširanja, ali za sobom ostavljaju specifičan okus.

Istraživanje provedeno u avgustu 2010. u časopisu Journal of Proteome Research otkrilo je kako pivo sadrži visoke količine proteina – oko 62 od kojih 40 nastaje od kvasaca. Ti proteini zaslužni su za pjenu u čaši.

Ko ju je prije pio?
Ljudi hiljadama godina surađuju sa kvascima pri stvaranju pića. Već u šestom mileniju p.n.e. Sumerani su otkrili vještinu fermentacije, a oko dvije hiljade godina p.n.e. već su zapisivali prve recepte piva u obliku himne boginje tog pića po imenu Ninkasi.

Druge kulture također su otkrile pivo, a s vremenom posao pivara postao je uglavnom ženski zanat. Egipatska boginja piva Tenenit bila je u dobrom društvu s sumerskom Ninkasi te Mbabom Mwanom Waresom plemena Zulu.

Štaviše, u Peruu su postojale elitne ženske pivovare, a u Evropi nije bilo ništa drugačije sve do kasnog 18. stoljeća, kada su se muškarci počeli baviti pivarstvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije