One mijenjaju svijet: Najmoćnije žene na planeti

Radiosarajevo.ba
One mijenjaju svijet: Najmoćnije žene na planeti

Američki magazin Forbes objavio je svoju tradicionalnu godišnju listu najmoćnijih žena svijeta, na koju je uvrstio političarke, poduzetnice, aktivistkinje, milijarderke i slavne žene zbog kojih svijet izgleda drugačije. Ovoga puta Forbes kao kriterij nije uzeo samo bogatstvo nego i društveni utjecaj, kao i prisustvo u medijima.

Manje od pet posto direktora najuspješnijih svjetskih kompanija su žene, a jedva nešto više od 10 posto na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi svijeta čine žene. Trenutno je u svijetu samo 14 predsjednica država. Listom najmoćnijih žena svijeta, Forbes pokušava promijeniti ovu jednoličnu sliku svijeta.

Na prvom mjestu, devetu godinu zaredom, našla se Angela Merkel, njemačka kancelarka i zasigurno jedna od najvažnijih političarki u historiji. Slijedi je Janet Yellen, nova direktorica Federalnih rezervi, zatim Melinda Gates, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, a na petom mjestu se nalazi Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda. Tu su i Hillary Clinton, Michelle Obama, kao i direktorica kompanije General Motors Mary Barra, Sheryl Sandberg iz Facebooka.

Oprah je ponovo najmoćnija žena iz zabavne industrije, a na listi se nalazi na 14. mjestu, dok je Beyonce na 17. Angelina Jolie je zahvaljujući svojim filmovima, ali i humanitarnom radu također ušla među 50 najmoćnijih žena svijeta.

Cijelu listu možete pogledati ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije