Ona ima multiplu sklerozu, ali i titulu u atletici

Radiosarajevo.ba
Ona ima multiplu sklerozu, ali i titulu u atletici

Kejla Montgomeri je 18-godišnja atletičarka na duge staze koja je prošlog mjeseca osvojila titulu Sjeverne Karoline.

Za 10 minuta i 43 sekunde pretrčala je 3.000 metara, čime je dospjela među najbolje u Americi u toj starosnoj grupi, piše B92.

Razlog zbog čega je njena priča dospjela u medije je to što je Kajla sve to postigla uprkos tome što joj prije tri godine dijagnosticirana multipla skleroza. Ona, međutim, kaže da joj je bolest pomogla u sportu.

Naime, u njenom slučaju, MS blokira nervne signale od nogu ka mozgu, naročito s povećavanjem tjelesne temperature, pa može da se kreće brzo i onda kada bi drugi takmičari osjetili neizdrživ bol u mišićima.

Kejla trči čak i kad joj noge utrnu, ali s druge strane, zna da će se, ukoliko se zaustavi, saplesti ili pasti.

Zato je kod cilja uvijek čekaju njene kolege iz tima ili trener, kako bi je uhvatili. 
"Kad završim trku, ne osjećam tlo ispod sebe", kaže Kejla, koja je prihvatila školarinu za Univerzitet Lipskomb u Tenesiju.

Da li joj to daje nepravednu prednost?

Možda, ali njen trener kaže da je "prelijepo gledati je kako trči". 
Ona se sportom bori protiv bolesti, koja će je jednog dana vjerovatno natjerati da sjedi u invalidskim kolicima. Za MS nema lijeka.

Vježbanje se obično propisuje pacijentima oboljelim od ove bolesti, ali neki stručnjaci smatraju da tako intenzivna fizička aktivnost može imati dugoročne posljedice. 

"Kada idete do svojih granica, tijelo obično šalje signale za bol kako bi vas upozorilo da oštećujete tkiva", kaže dr. Piter Kalabresi, direktor Centra za multiplu sklerozu na Univerzitetu Džons Hopkins.

"Prelaženje tih granica je upravo ono na čemu se zasnivaju sportovi izdržljivosti. Međutim, ako ne osjećate te signale i idete do ekstrema, možda izazivate oštećenja za koja još ni ne znate."

Ipak, to ne brine Kejlu. Kada joj je dijagnoza uspostavljena, bila je najsporija atletičarka u timu. Onda je rekla svom treneru Patriku Kromvelu: "Ne znam koliko mi je još vremena ostalo, pa želim da trčim brzo - i ne osvrćem se".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije