Omega-3 masne kiseline osiguravaju djeci bolji san

Radiosarajevo.ba
Omega-3 masne kiseline osiguravaju djeci bolji san

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama djeci osigurava bolji san, otkrilo je istraživanje naučnika sa Oxford Univerziteta, prenosi Anadolu Agency.

Studija ja je objavljena u časopisuJournal of Sleep Research, a istraživanje je provedeno na 352 djece u dobi 7-9 godina koji su imali problema s nesanicom. Djeca su podjeljena u dvije grupe. Jednoj su grupi davane tablete s omega-3 masnim kiselinama, a drugoj grupi davane su placebo tablete. Test je vršen pet dana izastopno, a djeci su prikopčani uređaji pomoću kojih se pratio njihov san.

Rezultati su pokazali da su djeca koja su konzumirala omega-3 masne kiseline imali bolji san noću, spavajući 58 minuta duže. Kod te grupe djece također je za sedam puta smanjen procent buđenja tokom noći, a osim toga preko dana im se manje javljala pospanost.

Jedan od istraživača Paul Montgomery kazao je da se ovim ne želi reći da se djeci daju tablete s omega-3 masnim kiselinama već da one moraju biti zastupljene u dnevnoj količini hrane koju dijete u sebe unosi.

Rezultati nekih ranijih istraživanja pokazali su da djeca u čijoj su krvi bile zastupljene omega-3 masne kiseline nisu imali poteškoća s koncentracijom u školi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije