Oman: U zatvor zbog članka o homoseksualnosti

Radiosarajevo.ba
Oman: U zatvor zbog članka o homoseksualnosti

Pokretanje sudskog postupka protiv glavnog urednika i urednika lokalnog sedmičnika The Week  vlada Omana je pokrenula zbog nedavno objavljenog članka o homoseksulanoti u ovoj zalivskoj zemlji.

Pozivajući se na inkriminirani članak koji je The Week objavio 29. augusta, ministarstvo za informacije ističe kako "neće dozvoliti da se našteti temeljnim vrijednostima i principima društva i da se vrijeđaju religija i moral" omanskog naroda.

Ministarstvo dodaje da će "glavni urednik novina i autor članka biti izvedeni pred sud", ne navodeći više pojedinosti. 

Pod naslovom "diskretna zajednica omanskih homosekusalaca pronašla novi način da živi kako želi", članak govori o homoseksualcima.

Glavni urednik The Weeka Samir Al-Zakvani odbio je dati svoj komentar. 

Članak je kritiziralo Udruženje omanskih novinara koje je u saopćenju osudilo "neodgovorno ponašanje novine" i pozvalo ministarstvo za informiranje da oduzme dozvolu sedmičniku.

The Week, novine s privatnim kapitalom koje se beplatno dijele, ispričao se zbog objavljivanja inkriminiranog članka o homoseksualnosti, koja je zabranjena u sultanatu i smatra se deliktom. Autor bi mogao dobiti od šest mjeseci do tri godine zatvora, prema omanskom krivičnom zakonu.

Homoseksualnost je zabranjena u konzervativnim monarhijama u Zalivu, među kojim je Saudijska Arabija u kojoj prijestupnici mogu dobiti smrtnu kaznu koja se rijetko primjenjuje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije