Okus hrane se mijenja zavisno od pribora za jelo

Radiosarajevo.ba
Okus hrane se mijenja zavisno od pribora za jelo

Sljedeći put kada se budete spremali za jelo razmislite o tome koji pribor ćete koristiti. Istraživači žurnala Flavour pokazali su kako nam okus zavisi od tipa pribora koji koristimo, piše Smithsonianmag.com.

Istraživači sa University of Oxford uzeli su kao primjer jogurt i dobili bizarne rezultate: jogurt se činio gušćim i boljim kada se jeo laganom plastičnom kašikom, dok su suprotni rezultati dobijeni sa težom kašikom.

Oni su takođe testirali efekat boje na ljude koji su jeli jogurt. Bijeli jogurt koji se jeo bijelom kašikom se činio slađim, boljim i gušćim, različito od rezultata dobijenih korištenjem crne kašike.

Istraživači su testirali i kako oblik posuđa utiče na okus sira i dobili rezultate da se sir činio slanijim kada ga se jelo sa noža, a manje slan sa viljuške, kašike ili čačkalice.

Istraživači se nadaju da će otkrivanjem kako posuđe i pribor za jelo utiču na apetite uticati na to da ljudi imaju bolju kontrolu nad veličinama porcija i dodavanjem soli u hranu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije