Ojačajte imunitet: Napravite vitaminsku bombu!

Radiosarajevo.ba
Ojačajte imunitet: Napravite vitaminsku bombu!

Jak imunitet - to je otpornost organizma na različite bolesti, pa samim tim i dobro zdravlje. Iako je u našim apotekama svakodnevno sve više preparata za jačanje imuniteta, narodni lijekovi ne gube svoju popularnost i značaj u ovom procesu. To je i razumljivo jer nijedan sintetički preparat iz apoteke ne može zamijeniti prirodne proizvode, koji su lako dostupni i veoma efikasni u liječenju raznih bolesti.

Imajući pripremljenu "teglu vitamina" zadovoljit ćete ne samo dječije potrebe za slatkišima, nego i ojačati imunitet cijele porodice. U nastavku slijede dva recepta za pravljenje prirodnog lijeka za jačanje imuniteta.

Prvi recept za jačanje imuniteta za djecu i odrasle

Potrebno je: 100 gr suhog grožđa, 150 gr zrna oraha, 100 gr badema, kora od dva limuna, 100 gr suhih kajsija, 100 gr suhih šljiva, 250-300 gr meda, ako ste u mogućnosti dobro je dodati i 100 gr pinjola (odlični su za jačanje imuniteta).

Način pripreme: sameljite u mašini za mljevenje mesa: suho grožđe, orahe, bademe, pinjole i limunovu koru. U smjesu dodajte sok od dva limuna čiju ste koru prethodno samljeli. Promiješajte. Dalje, dodajte suhe šljive i suhe kajsije. Promiješajte. Na kraju dodajte med i opet promiješajte. Ostavite da odstoji na tamnom mjestu 1-2 dana.

Za djecu stariju od 3 godine - 1 kašičica dva puta dnevno. Za odrasle: 1-2 kašike tri puta dnevno. Teglu s vitaminima čuvajte u frižideru.

Drugi recept za jačanje imuniteta za odrasle

Sastojci: 200 gr suhih kajsija, 200 gr suhih šljiva, 200 gr suhih smokvi, 200 gr oraha, 1 limun, 50 ml rakije, 250 gr meda.

Način pripreme: suho voće i limun zajedno s korom sameljite u mašini za mljevenje mesa. U smjesu dodajte med i rakiju i promiješajte. Teglu držite u frižideru. Uzimajte po 1 supenu kašiku prije obroka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije