Odjeća svjetskih brendova je toksična

Radiosarajevo.ba
Odjeća svjetskih brendova je toksična

Tragovi toksičnih hemikalija štetnih po ljudsko zdravlje pronađeni su u dječijoj odjeći i obući koju proizvodi desetak svjetski poznatih brendova, saopštila je danas međunarodna ekološka organizacija Greenpeace, prenosi Tanjug.

U najnovijoj istrazi, Greenpeace je otkrio da makar jedan artikal svakog od tih brendova sadrži hemikalije koje mogu imati "štetne posljedice po reproduktivni, hormonalni ili imuni sistem ljudi".

Greenpeace je i ranije dolazio do sličnih otkrića, a u 2012. je održao "toksičnu" modnu reviju u Pekingu, kako bi privukao pažnju javnosti na tvrdnje da dvije trećine odjevnih predmeta sadrže štetne hemikalije.

U poslednjoj istrazi, Greenpeace je sproveo analizu nad 82 proizvoda iz 12 različitih zemalja, dok najveći broj tih proizvoda, njih 29, potiče iz Kine.

Od testiranih proizvoda, kod 50 artikala, ili 61 posto, otkrivena je susptanca nonilfenol etoksilat, koja prema riječima zvaničnika Greenpeacea, može uzrokovati poremećaj u radu hormona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije