Odčepite WC školjku u tren oka uz pomoć folije: Trik koji je oduševio milione ljudi

1
Radiosarajevo.ba
Odčepite WC školjku u tren oka uz pomoć folije: Trik koji je oduševio milione ljudi
Foto: Printscreen / TikTok / WC školjka

Iskustvo koje tjera sve u strah: WC je prepun, a nema gume za odčepljivanje na vidiku. Ako se borite s ovom noćnom morom u kupaonici bez gume, neke brze akcije i uobičajeni kućni alati mogu vam pomoći da odčepite WC i bez potrebnog alata.

Još bolje, da se pripremite prije nego što se nađete u ovoj nimalo ugodnoj situaciji, naučite kako odčepiti WC školjku bez gume. Činjenica je da se većina zahoda može začepiti iz različitih razloga - od bačenih predmeta koji se ne mogu ispirati do veće količine otpada koja odlazi u odvod odjednom. Čak i istrošene cijevi i tvrda voda mogu uzrokovati više situacija začepljenja WC školjke. Zato je mudro držati gumu za odčepljivanje pri ruci. Međutim, ako je nemate, neki drugi koraci mogu vam pomoći da naučite kako odčepiti začepljen WC.

Kako znati da vam je WC začepljen

Najočitiji znak da je WC začepljen je ako voda ne može otići u odvod i WC školjka se počne prelijevati. Međutim, iako bi to mogao biti najgori mogući scenarij, postoje i drugi znakovi koji upućuju na to da je vaš WC začepljen - ili na putu da se začepi, piše Jutarnji.hr.

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Na primjer, ako se iz WC-a znatno sporije odvodi voda, to je dokaz da postoji blokada koja smanjuje brzinu ispiranja. Još jedan znak da WC školjka skriva začepljenje je ako postoji loš miris, čak i nakon što naizgled sve ode u odvod. Zapamtite, začepljenje se može pojaviti bilo gdje u odvodnoj cijevi, tako da problem možda neće uvijek biti vidljiv.

Postupak

Vjerojatno vam odštopavanje WC školjke nije najomiljeniji kućni posao na svijetu. WC školjka djeluje kao jedno od najprljavijih mjesta u kući. Zato prilikom rada, naravno, nemojte zaboraviti staviti gumene rukavice kako biste se sačuvali od bakterija.

U nastavku donosimo upute kako u nekoliko koraka do odčepljene WC školjke.

@geaniethurman

my mom tried the clogged toilet tiktok hack… #fyp #foryoupage #clogged #bathroomhack #toilet

♬ original sound - Geanie Thurman

  • Podignite poklopac i ostavite ga gore.
  • Provjerite je li WC daska suha kako bi plastična folija dobro prianjala oko školjke.
  • Omotajte plastiku oko WC školjke u bilo kojem smjeru. Provjerite je li brtva hermetička.
  • Pritisnite prianjajuću foliju kako biste prisilili zrak zarobljen u zdjeli da gurne prema vodi.
  • Ako je i dalje začepljen, isperite WC školjku i ponovno pritisnite plastiku. Prianjajuća folija trebala bi se ispupčiti zbog promjene pritiska unutar zdjele.
  • Nakon što začepljenje nestane, uklonite omot i ponovno isperite kako biste bili sigurni da je izbačeni sadržaj doista otišao u odvod.

Ovo zapravo nije čarolija - to je znanje.

Prianjajuća folija oponaša rad gume za odčepljivanje odvodnog otvora stvaranjem vakuuma. Stoga, kada pritisnete foliju, pritisak gura začepljenje prema otvoru jedinom izlazu kroz koji zrak i otpadna voda mogu proći.

@problemsolved

how to unclog toilet w/o plunger #learnontiktok #hacks

♬ Old Disney Swing Jazz - Nico

Međutim, imajte na umu da usis plastične folije neće biti tako jak kao guma, tako da začepljenja trebaju biti mala, inače možda neće raditi. Čep će se pomaknuti dalje niz odvod, ili ostati u WC-u, što znači da ćete morati potražiti drugu opciju za uklanjanje, poput deterdženta za pranje posuđa.

Ova metoda je jednostavna kako i zvuči. Jednostavno sipajte pristojnu količinu sredstva za pranje posuđa u začepljen WC. Potrebno je samo nekoliko sekundi da tekućina potone u cijev. Zatim dodajte vruću vodu i pričekati 20 do 30 minuta. Nakon što se začepljenje razbije i višak vode ispusti, možete još jednom isprati WC. Vaš WC osim što će biti čist, ugodno će mirisati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije