Odahnite makar danas: 6. maj je Svjetski dan bez dijete!

Radiosarajevo.ba
Odahnite makar danas: 6. maj je Svjetski dan bez dijete!

Brojanje kalorija, izbjegavanje slatkog i masnog, vaganje tri puta na dan... Svo to mučenje možete zaboraviti makar danas, jer danas je Svjetski dan bez dijete.

Svakog 6. maja obilježava se Svjetski dan bez dijete. Britanka Mary Evans Young, koja je bolovala od anoreksije, a danas je aktivistkinja u borbi protiv dijeta, ustanovila je ovaj datum još 1992. godine.

Osnovni cilj obilježavanja Svjetskog dana bez dijete je osvijestiti javnost širom svijeta na zabrinjavajuću situaciju u vezi s poremećajima u ishrani, ali i o diskriminaciji pretilih muškaraca i žena.

Glavna namjera ovog godišnjeg praznika je osvijestiti javnost diljem svijeta na zabrinjavajuću situaciju u vezi s poremećajima u prehrani, ali i sa diskriminacijom pretilih muškaraca i žena.

"Treba slušati signale svog tijela, koje često ne čujemo zbog straha da ćemo se udebljati. Skoro 70 posto ljudi na planeti je u ovom trenutku na nekoj dijeti. Opustite se makar danas", stoji u proglasu Svjetskog dana bez dijete.

To ne znači da ovaj datum i kampanje vezane za njega podstiču prejedanje i nezdrav stil života: zalaže se za zdrav odnos prema hrani i umjerenost, umjesto za odricanje i neprestanu brigu o unosu kalorija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije