Od januara u CAR-u više od 5.000 žena bile žrtve seksualnog nasilja

Radiosarajevo.ba
Od januara u CAR-u više od 5.000 žena bile žrtve seksualnog nasilja

''Od januara ove godine više od 5.000 žena bilo je žrtvama seksualnog iskorištavanja, silovanja i tjeranja na sklapanje braka", upozorila je Nancee Oku Bright, specijalna predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih naroda zadužena za seksualne konflikte na konfrenciji za novinare u glavnom gradu Centralnoafričke Republike (CAR), javlja Anadolu Agency.

Ona pritom nije prezentirala mjesečne podatke niti je komentirala metodoligiju po kojoj se došlo do navedenog podatka. 

"Tokom svog mandata, zadatak mi je da osiguram uvjete da seksualno nasilje bude zabranjeno i da žrtve silovanja ne budu tretirane sa stigmom, nego da počinitelji budu ti koji se trebaju stidjeti svojih djela", kazala je Bright.

Zvaničnica UN-a je dodala kako mediji igraju ključnu ulogu u privođenju kraju ove vrste nasilja koje je široko rasprostranjeno u CAP-u.

"Zadatak svih nas je da učinimo sve kako bi nasilje bilo zasutavljeno. Kao mediji, vi morate širiti informacije koje će ujediniti zajednicu u toj borbi", kazala je UN-ova zvaničnica. 

UN-ov tim u kojem se nalazila Bright i specijalna predstavnica generalnog sekretara za prava djece u oružanim sukobima Leila Zerrougui, 17. decembra je stigao u Bagui kako utvrdio uticaj sukoba koji se vode u CAR-u na civile.

Tim će obići teren i susresti se sa vladinim predstavnicima, kao i predstavnicima regionalnih organizacija u Banguiju, diplomatama, predstavnicima civilnog društva i humanitarnih organizacija i drugim UN-ovim zvaničnicima na terenu.

CAR, kontinentalna zemlja bogata rudama minerala, suočena je sa sukobima od marta, kada su pobunjenici Seleka - većinom muslimani - smijenili kršćanskog predsjednika Francoisa Bozizea, koji je na vlast odšao 2003. u vojnom udaru. U mjesecima koji su uslijedili formirana je kršćanska milicija poznata kao "antibalaka".

Prema UN-u, više od 400.000 ljudi, blizu deset posto od ukupnog broja stanovnika, bilo je prisiljeno napustiti svoje domove bježeći od nasilja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije