Objavljeni dobitnici nagrade Saharov

Radiosarajevo.ba
Objavljeni dobitnici nagrade Saharov

Evropski parlament odlučio je u četvrtak da će ovogodišnju prestižnu nagradu Saharov za slobodu mišljenja dobiti petero sudionika Arapskog proljeća, kao priznanje i potpora njihovu "djelovanju za slobodu i ljudska prava", saopćeno je iz Strasbourga.

Nagrada će dobitnicima biti uručena na sjednici u Strasbourgu 14. decembra.

Nagrada Saharov za 2011. EP-a dodijeljena je posthumno Tunižaninu Mohamedu Buaziziju, potom Egipćanki Asmi Mafuz, libijskom disidentu Ahmedu el-Zubairu Ahmedu el-Sanusiju, sirijskoj odvjetnici Razan Zaituneh i sirijskom karikaturisti Aliju Farzatu, stoji na stranici EP-a, prenijela je Hina.

"Te osobe pridonijele su povijesnim promjenama u arapskom svijetu i ova nagrada potvrđuje solidarnost i čvrstu potporu Evropskog parlamenta njihovoj borbi za slobodu, demokraciju i za okončanje autoritarnih režima", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek.

Buazizi, koji se zapalio 17. decembra 2010. u Sidi Buzidu, preminuo je dvije sedmice kasnije. Njegov očajnički potez pokrenuo je veliki narodni pokret koji je u Tunisu doveo do pada režima Ben Alija.

Tekstovi i videosnimke Asme Mafuz objavljeni na Youtubu, Facebooku i Twitteru pomogli su u mobilizaciji Egipćana da traže svoja prava na trgu Tahrir. Ona je bila uhapšena, ali ubrzo i puštena uz jamčevinu.

Libijski disident El-Sanusi, poznat i kao osoba koja je služila najdužu kaznu zbog prigovora savjesti, proveo je u libijskom zatvoru 31 godinu jer je pokušao državni udar protiv Moamera Gadafija.

Zaituneh, odvjetnica koja se bavila ljudskim pravima, utemeljila je sirijski informacijski blog za ljudska prava na kojem se objavljuju informacije o strahotama počinjenima u Siriji.

Ona je javnosti podastrla informacije o ubistvima i teškim kršenjima ljudskih prava koje su počinili sirijska vojska i policija. Njezini postovi postali su važan izvor informacija za međunarodne medije. Trenutno se skriva od vlasti koje je optužuju da je strani agent te su uhapsile njezinog muža i mlađeg brata.

Karikature Alija Farzata koje ismijavaju Bašara el-Asada pomogle su revoltu u Siriji. U augustu ove godine, sirijske sigurnosne snage su ga pretukle, slomivši mu obje ruke kao upozorenje, te su mu uzele crteže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije