Objavljena snimka prvog čovjekovog stupanja na Mjesec (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Objavljena snimka prvog čovjekovog stupanja na Mjesec (VIDEO)


U Sydneyu je objavljena do sada neviđena nimka prvog čovjekovog silaska na Mjesec. Snimka na kojoj zapovjednik misije Neil Armstrong silazi iz Apolla 11 i šeće po Mjesecu objavljena je na dodjeli nagrada Australskog geografskog društva u Sydneyu. Snimka je nađena u izuzetno lošem stanju nakon potrage koja je trajala 10 godina, pa je za njenu digitalizaciju trebalo sačekati još šest godina.

Na svečanosti u Australiji je prvi put prikazana digitalizirana snimka Armstrongove šetnje po Mjesecu i prvih nekoliko minuta Armstrongovog spuštanja, koje je snimljeno u Australiji dok je NASA još uvijek pokušavala naći signal.

Teleskopi u zabačenim dijelovima Australije imali su ključnu ulogu u prijenosu šetnje po Mjesecu nakon što je Armstrong odlučio izaći iz modula ranije nego što je bilo planirano.

http://www.youtube.com/watch?v=REl0TSB_qO4


Istoričar i astronom Sarkissian zadužen za australsku stranu restauracije snimaka, rekao je da je tih nekoliko minuta "najbolja snimka Armstronga kako se spušta niz merdevine".

Sarkissian je ispričao kako je potraga za snimkom bila kao "duga detektivska priča", a prebacivanje originalne crno-bijele slike na digitalni format trajalo je dugo i bilo je izuzetno komplikovano. Ipak, projekt je uspio i sada će snimka zauzeti istaknuto mjesto u istoriji svemirskih letova.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije