Obilježavanje Svjetskog dana žena na selu

Radiosarajevo.ba
Obilježavanje Svjetskog dana žena na selu

Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. oktobra. Sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine, kada je dogovoreno da se 15.  oktobar posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

Tekst prenosimo sa Manjine.ba.


Žene u ruralnim područjima doprinose koliko mogu svojim porodicama i razvoju ekonomije na selima. Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informisati i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti. Ostali ciljevi odnose se na promociju posebnosti seoskih žena, podizanje nivoa osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, iako još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu i sl.

Međunarodni dan žena sa sela obilježava se kako bi se istaknula njihova važna, ali još uvijek nepriznata uloga u doprinosu ekonomiji i razvoju društvene zajednice. Obilježavanjem tog dana imamo priliku pokazati da se naša seoska žena danas suočava sa teškom ekonomskom situacijom, povećanim troškovima života i stoga je prisiljena raditi prekovremeno, biti potplaćena ili nezaposlena, suočena sa diskriminacijom na radnom mjestu i u porodici.

Inicijative i načini proslave ovog dana slobodan su izbor organizacija i lokalnih zajednica u skladu s njihovom tradicijom i okolnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije