Obama hitno mora smanjiti holesterol te prestati pušiti

Radiosarajevo.ba
Obama hitno mora smanjiti holesterol te prestati pušiti

Prvi put otkako je u Bijeloj kući američki predsjednik Barack Obama podvrgnuo se sistematskom pregledu, a zaključak je da Obama previše puši i nekvalitetno se hrani.

Obama je sam priznao doktorima koliko puši, a utvrđeno je i da uzima lijekove zbog hroničnih bolova u lijevom koljenu, ali i da hitno mora promijeniti način prehrane kako bi skinuo povišeni holesterol.

Osim toga, predsjednik, iza kojeg je naporna godina obilježena sukobom s republikancima oko zdravstvene reforme, tokom koje je izgubio podršku velikog dijela američkih birača, vrlo je dobrog zdravlja.

Pregled je obavljen u Nacionalnome mornaričkom medicinskom centru u Bethesdi. Doktor, ujedno i mornarički časnik Jeffrey Kuhlman, Obami je preporučio žvakaće gume s nikotinom za odvikavanje od štetne navike i naručio ga je na novi pregled u augustu sljedeće godine, kada će Obama napuniti 50 godina.

Obama je inače prošle godine u junu prvi put javno priznao kako se još nije u potpunosti riješio ovisnosti o cigaretama. Naglašeno je kako Obama redovito vježba, omiljene aktivnosti su mu košarka i golf, ali da je potrebno i da promijeni način prehrane kako bi smanjio nivo lošeg holesterola.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije