O zrelosti djece za polazak u školu

Radiosarajevo.ba
O zrelosti djece za polazak u školu

Tekst objavljen u sklopu projekta Odličan 5+: Kampanja za prevenciju maloljetničke delikvencije

O zrelosti za polazak djeteta u školu za emisiju „Odličan5+!“ govorila je pedagogica Radmila Cigler iz Srednje škola "28.Juni" Istočna Ilidža:

Polazak djeteta u školu jedan je od najvažnijih trenutaka u životu djeteta i njegove obitelji. Dijete ulaskom u školu postaje dio organizirane i strukturirane sredine, izlaže se sustavu vrednovanja i natjecanja, uz mogućnost doživljavanja neuspjeha i kritike. U školi se prvi puta susreće s obavezama, s osjećajem odgovornosti i novom organizacijom života.

Prvi školski dani mogu biti uzbudljivi, ali i  popraćeni strahom i neugodom. Većina djece prihvati ovo novo životno razdoblje posve prirodno i smireno, no isto tako ovo razdoblje može biti teško pogotovo onoj djeci koja do polaska u školu nisu bila polaznici vrtića i kod kojih  se javljaju  strahovi od novog i nepoznatog.

Definiranje zrelosti, spremnosti djeteta za polazak u školu vrlo je složeno. Zrelost za školu predstavlja optimalan stepen razvijenosti različitih fizičkih i psihičkih funkcija djeteta koje će mu omogućiti optimalno savladavanje nastavnog plana i programa.  Zrelost će ovisiti o biološkom razvoju, ali i o tome koliko je okolina omogućila djetetu da ovlada potrebnim iskustvima.

Pojam je to kojim obuhvaćamo tjelesnu, intelektualnu emocionalnu i socijalnu zrelost. Da bi dijete moglo uspješno obavljati određenu aktivnost, potrebno je da sazriju one biološke strukture koje su nužne za obavljanje te aktivnosti.

Krene li dijete u školu u pravo vrijeme, znatno se povećava mogućnost da školsko učenje za njega bude zanimljiva i radosna aktivnost, a ne muka, izjavila je Radmila Cigler.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije