O krompiru sa sarajevskih pijaca i bakteriji Smith

Radiosarajevo.ba
O krompiru sa sarajevskih pijaca i bakteriji Smith

Agencija za sigurnost hrane BiH saopćila je danas, povodom medijskih navoda da se na tržištu BiH pojavio krompir koji sadrži fitopatogenu bakteriju Ralstonia solanacearum (Smith), kako ova bakterija može izazvati ekonomsku štetu, ali da direktno ne utječe na zdravlje potrošača.

Radi se , anime, o mladom krompiru iz Brazila koji se pojavio na tržištu BiH i za koga Udruga poljodjelaca Zapadnohercegovačkog kantona tvrdi da je opasan, o čemu je pisao sarajevski dnevnik Avaz.

U saopćenju koje potpisuje Dubravko Vukojević, predsjednik tog udruženja, navodi se da su zemlje Evropske unije, ali i susjedna Hrvatska zabranile uvoz tog krompira.

U Agenciji za sigurnost hrane BiH napominju da je ova tema u nadležnosti Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, a na osnovu odredbi Pravilnika o provođenju sistemske kontrole i preduzimanju mjera u cilju sprječavanja unošenja, širenja i kontrole smeđe truleži krompira i bakterijalnog uvenuća na krompiru i paradajzu prouzrokovanih bakterijom Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al, prenosi Fena.

Također, Agencija za sigurnost hrane BiH ističe da ima izuzetno dobru saradnju sa Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja, kao i sa svim nadležnim organima u zemlji i inozemstvu, a u cilju da se osigura visok stepen zaštite zdravlja potrošača, te da proizvođači iz BiH imaju ravnopravan položaj na domaćem i međunarodnom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije