O beznadežnosti i mozganju: Depresija je zarazna!

Radiosarajevo.ba
O beznadežnosti i mozganju: Depresija je zarazna!


Nedavno istraživanje Univerziteta u Indiani potvrđuje narodnu 's kim si, takav si', te pokazuje da depresivan način mišljenja i gledanja na događaje ljudi sa kojima provodimo najviše vremena može da izazove to isto i kod nas.

Ovo veoma interesantno istraživanje, objavljeno u časopisu Clinical Psychological Science, obavljeno je na studentima.

Istraživači prije svega razlikuju dvije vrste depresivnog pristupa životu. 

Jedan bi se mogao nazvati 'beznadežnost'. Naprimjer, osoba koja izgubi posao smatra da je to njena lična greška i da je to znak da više neće moći da nađe posao. Osoba koja ima više samopouzdanja vjerovatno će okriviti za gubitak posla ekonomsku situaciju, ili će sagledati tu situaciju kao priliku da dobije neki bolji posao, piše portal Zdravahrana.com.

Drugu vrsta depresivnog pristupa životu povezanog sa razvojem depresije istraživači su nazvali 'mozganje'. Ovakve osobe se neprestano fokusiraju isključivo na loše stvari i sopstveno negativno raspoloženje. One razmišljaju o tome koliko se tužno osećaju, pokušavaju da shvate zašto se osjećaju depresivno i brinu šta će im se desiti zato što su depresivni. Za razliku od ovoga, osoba koja nije sklona depresiji nastojat će da odvrati samu sebe od depresivnih misli, na primjer, tako što će izaći na trčanje ili u šetnju u prirodi.

Istraživači su utvrdili da 'beznadežnost' nije zarazna, ali 'mozganje' jeste. Istraživanje je pokazalo da bi se studenti čiji su cimeri bili skloni ovoj vrsti depresivnog pristupa i sami 'zarazili' time, kao da se radi o virusu. Pri tome je bitno shvatiti da nisu 'zarazni' sami simptomi depresije, već proces mišljenja koji do njih dovodi.

I, naravno, važno je napomenuti da o 'zarazi' u ovom kontekstu govorimo misleći na ljudsku sklonost da svjesno ili nesvjesno kopiramo jedni druge.

Zaključak? Ako hoćete da budete vedri i dobre volje, držite se društva koje je i samo takvo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije