Novogodišnji vatromet može ih ubiti: Zaštitite ljubimce uz savjete stručnjaka

Radiosarajevo.ba
Novogodišnji vatromet može ih ubiti: Zaštitite ljubimce uz savjete stručnjaka
FOTO: AA / Mačke

Istraživanja pokazuju da polovica pasa doživi šok kada čuje detonaciju vatrometa ili petardi. To se događa zato što je njihovo osjetilo sluha i do četiri puta razvijenije u odnosu na ljudsko.

Psi registriraju zvukove u rasponu frekvencija od 67 do 45.000 herca.

„Prirodno je da se psi boje eksplozija. Zvukovi djeluju na njihov živčani sistem zbog čega osjećaju strahove“, objašnjava kinolog Cesar Millan i dodaje da bljeskovi i mirisi stvaraju dodatne neugodnosti.

Udruženja za zaštitu životinja apeliraju na vlasnike da učine sve kako bi ljubimci sa što manje stresa pretrpjeli novogodišnju noć.

Ovo su neki od savjeta vlasnicima.

Psi

Ako znate da će se pas uznemiriti kada počne vatromet, pripremite ga da biste ublažili stres. Društvo za zaštitu životinja Dogs Trust savjetuje vlasnicima da prošetaju pse prije nego što padne noć kako bi obavili sve potrebe prije nego što počne vatromet. Kuća i vrt morali bi biti osigurani jer detonacije mogu natjerati psa na bijeg. Nađite u svom domu kutak za psa gdje će ga buka najmanje uznemiravati i tako mu olakšajte stresnu večer. Kada krene vatromet, pojačajte televizor ili pustite muziku kako biste neutralizirali buku koja dolazi izvana. Sve dok eksplozije potpuno ne prestanu, budite s njim da se ne bi preplašio jer je sam. Igrajte se s njim i tako zaokupite njegovu pažnju.

Mačke

Vatromet ih može uzbuditi i natjerati na potpuno neočekivane poteze. Stručnjaci savjetuju da ih tokom novogodišnje noći ne puštate van iz svog doma.

„Pobrinite se da vaš ljubimac dobije čip prije novogodišnje noći. Ako je čipiran, budite sigurni da su podaci ažurirani“, savjetuju iz organizacije The Blue Cross, a prenosi Independent.

Ako napuste dom, ovo je jedina šansa da ih ponovno nađete. Sve što vrijedi za pse, vrijedi i za mačke. Kada krene ponoćni vatromet, pokušajte neutralizirati buku koja dolazi izvana. Zaključajte vrata, spustite zastore i budite uz mačku sve dok detonacije ne prođu.

Male životinje

Ako zeca ili hrčka čuvate izvan svog doma, pobrinite se da Novu godinu dočeka u zatvorenom prostoru. Zidovi će pružiti zvučnu izolaciju pa su veće šanse da noć prođe bez trauma. Stručnjaci savjetuju prekrivanje kaveza tkaninom. To će dodatno prigušiti vanjske zvukove i zaštititi ljubimca od vizualnih podražaja i bljeskova. Ušuškajte ih u njihove kaveze tijekom novogodišnje noći kako bi se osjećali sigurno.

Konji

Riječ je o životinjama koje su navikle na buku iz vanjske sredine, ali ih eksplozije itekako mogu preplašiti.

„Ako se u blizini staje priređuje vatromet, zamolite organizatora da zabavu premjesti na neku drugu lokaciju“, savjetuju iz Konjičke udruge Velike Britanije.

Svaki vlasnik konja mora napraviti da životinja ostane u poznatom okruženju. Ako se nalazi vani, provjerite je li ograda oštećena. Ako je u zatvorenom prostoru, pobrinite se da u blizini konja nema oštrih predmeta koji bi mogli nanijeti opasne ozljede. Potrudite se biti uz konja dok se buka ne stiša jer će tako lakše prebroditi stres.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije