Novo u BiH: ekološki prihvatljivo grijanje na pelet

Radiosarajevo.ba
Novo u BiH: ekološki prihvatljivo grijanje na pelet
/ Foto: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Priča o uspješnoj domaćoj proizvodnoj firmi koja posluje u skladu sa savremenim ekološkim standardima stiže iz Gračanice. Tamo već nekoliko godina djeluje Metalna industrija Kovan koja proizvodi kotlove na pelet, bio-gorivo od drvnog otpada koje spada u obnovljive izvore energije

Proizvodi ove kompanije imaju oznaku CE i izvoze se u zemlje Evrope. Osim kotlova za grijanje na pelet, kompanija M.I. Kovan gradi i pogone za proizvodnju drvnog peleta po sistemu 'ključ u ruke', a jedna takva proizvodna jedinica za nekoliko dana treba da se otvori u Olovu.

 

Grijanje na pelet je energetski efikasno i ekološki prihvatljivo, ne zagađuje zrak jer ne emituje sumpor, dok su tragovi CO2 minimalni. Pritom se gorivo pravi od drvnog otpada koji se ranije bacao.

Sistem grijanja na pelet već su uvele neke institucije u našoj zemlji, među kojima su Bolnica u Konjicu i Ambasada Kuvajta u Sarajevu.

U razgovoru sa predstavnikom za javnost ove firme saznajemo da će pogon za proizvodnju peleta koji će se otvoriti u Olovu poslovati sa 280 porodica koje će isporučivati sirovinu i tako sebi osigurati minimalnih 500 KM prihoda mjesečno.  

Menadžer kompanije Said Karalić izražava zadovoljstvo realizacijom sistema grijanja sarajevskog Holiday marketa, u okviru kojeg je održana prezentacija proizvodnog asortimana Kovan. Kompletna infrastruktura zagrjavanja preko 500 m2 je postavljena i puštena u pogon za manje od tri dana. Kako oprema, tako i energent za zagrijavanje u potpunosti su proizvod kompanije, ekološki su prihvatljivi i koriste obnovljivi vid energije. 

Kompanija M.I. Kovan iz Gračanice, dobitnik je eko-oznake "Prijatelj okoliša" koju joj je dodijelilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. 

"Prelaskom na ovakav način zagrijavanja većih javnih i privrednih subjekata bi se u velikoj mjeri smanjilo zagađenje zraka u našim gradovima" istakao je Karalić.

U sklopu prezentacije je predstavniku Federalnog ministarstva okoliša i turizma Mehmedu Ceri je simbolično uručeno Pismo poglavice iz Seattlea - svojevrsni "Ekološki manifest" koji se svakog 5. juna iz sjedišta UN-a šalje svim predsjednicima država kao opomena šte nas čeka ukoliko se prema okolišu ne budemo ponašali odgovornije.

Tekst manifesta okupljenima je čitao glumac Miki Trifunov, a kako je bilo na prezentaciji pogledajte i u našoj foto-galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije