Novo na tržištu: Dukat lagano jutro, bezlaktozno mlijeko

Promotivni tekst
Novo na tržištu: Dukat lagano jutro, bezlaktozno mlijeko
Foto: Promo / „Dukat lagano jutro“, mlijeko bez laktoze sa 1,5 posto mliječne masti

Uz doručak, užinu ili večeru, uz jutarnju ili popodnevnu kafu, uz omiljeni smoothie, kao dio recepta slanih ili slatkih jela, mlijeko je omiljena namirnica na našim trpezama.

Potvrđuju to podaci istraživanja agencije Valicon, prema kojima čak 84 posto populacije u dobi od 15 do 65 godina ga redovno konzumira. Osim uživanja u njegovom okusu tako za svoj organizam priskrbljuju potrebne hranjive tvari, poput proteina, minerala i vitamina.

No, oni koji pate od intolerancije na lakozu, prirodni mliječni šećer prisutan u mlijeku i mliječnim proizvodima, a procjenjuje se da je u našoj zemlji takvih gotovo 25 posto, preporučuje se da u ishranu uvrste mlijeko i mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze.

Posljednji novitet na našem tržištu, koji dolazi iz kompanije Lactalis BH, je „Dukat lagano jutro“, mlijeko bez laktoze sa 1,5 posto mliječne masti.

Bezlaktozno mlijeko, u kojem je mliječni šećer - laktoza već razgrađena na jednostavnije šećere, glukozu i galaktozu, lako je probavljivo, a sadrži jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari, poput kalcija, vitamina D i bjelančevina, kao i standardno Dukat mlijeko.

„Kako bismo osigurali da svi koji vole mlijeko i žele uživati u njemu ali i benefitima koje za zdravlje osigurava, ponudu smo obogatili bezlaktoznim mlijekom, namijenjenim osobama intolerantnim na laktozu. Oni koji su prepozali znakove intolerancije, mogu posegnuti za našim novim proizvodom i bezbrižno uživati u nutritivno visokovrijednom mlijeku“, poručio je Haris Kadenić, voditelj marketing sektora Lactalisa BH.

Intolerancije na laktozu je nemogućnost probavljanja prirodnog mliječnog šećera - laktoze, do koje dolazi uslijed nedostatka enizma laktaze, zaduženog za njegovu razgradnju.

Osobe koje pate od intolerancije, nakon konzumacije standradnih mliječnih proizvoda mogu osjećati tegobe poput nadutosti, grčeva ili bolova u stomaku. Zbog toga je Dukat Lagano jutro najbolji izbor za one koji ne žele odustati od uživanja u mlijeku a svjesni su benefita koje svakodnevna konzumacija osigurava.

Podsjećamo, mlijeko kao značajan izvor kalcija, za kojim dnevne potrebe kod djece iznose od 600 do 900 mg, a kod odraslih od 800 do 1000 mg, pomaže pravilan rast i razvoj u djetinjstvu i tokom adolescencije, a u zreloj dobi smanjuje rizik od preloma kostiju i osteoporoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije