Novinarku Al Jazeere tjerali da skine grudnjak

Radiosarajevo.ba
Novinarku Al Jazeere tjerali da skine grudnjak

Poznato je da Izraelska služba sigurnosti veoma ozbiljno radi svoj posao, no ponekad to prouzrokuje i ozbiljne probleme. 

Ranije su svijet obilazile vijesti kako su pojedine turistkinje na aerodromima bile zamoljene da skinu donje rublje. Takodje, u junu prošle godine je je jedna VIP gošća iz Amerike bila podvrgnuta detaljnom dvoiposatnom ispitivanju na stadionu Ben Gurion, samo zbog činjenice da njeno prezime vodi porijeklo iz Libana. 

Evo i najnovijeg primjera: 

Novinarku turske Al Jazeere na ulasku u rezidenciju izraelskog premijera Binyamina Netanyahua u Jeruzalemu osiguranje izraelske sigurnosne službe Shin Beth zamolilo je da skine grudnjak. Kada je odbila to učiniti oni su joj zabranili ulazak u zgradu, prenio je Danas.hr.

Ovaj incident bio je povod da čitava ekipa Al Jazeere, kao i dopisnici iz nekih drugih zemalja, bojkotuju press konferencij.

"Pokušali smo omogućiti brz i lak ulazak stranim novinarima te smo čak poslali obavijest s naznačenim satima ulaska. Žao mi je zbog propusta, ali on je u potpunosti odgovornost Shin-Beta", objasnili su u kancelariji za medije izraelske vlade, objavio je BNO News.

Shin-Bet je priopćio kako su "svi gosti bili podvrgnuti sigurnosnoj provjeri u skladu s uobičajenom procedurom na takvim događanjima".

 

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije