Novi Zeland: Zastrašujuća kampanja protiv pušenja

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Zastrašujuća kampanja protiv pušenja

Novi Zeland će poći stopama Australije i početi da kutije sa cigaretama obilježava na isti način, sa eksplicitnim upozorenjima o štetnosti po zdravlje na vidnom mjestu, piše BBC.

U Ministarstvu zdravlja Novog Zelanda smatraju da će to pomoći da se smanji privlačnost pušenja, a time i rizik po zdravlje. Vlada je već sa namjerama upoznala duhansku industriju u zemlji.

FOTOGALERIJA: Domišljate reklamne kampanje protiv pušenja

Kao i u Australiji na kutijama cigarete će se naći radikalna upozorenja o štetnosti pušenja i uznemirujuće fotografije bolesti izazvanih pušenjem, kao i odsustvo marke cigareta na njima.

"Trenutni izgled pakovanja je takav da na svaki mogući način proizvođači nastoje da odsustvom informacija o štetnosti pušenja pridobiju kupce", piše u saopštenju Ministarstva zdravlja.

VIDEO: Šokantna i slikovita kampanja protiv pušenja

Na kutijama cigareta se nalaze fotografije pokvarenih zuba, bolesne djece, gangrene i drugih bolesti do kojih može dovesti pušenje.

 

Vlasti Novog Zelanda bi trebalo da se pripreme i za pravne izazove kada odluka bude počela da se primjenjuje, jer se duhanska industrija sigurno neće odreći profita koji im donosi posao sa cigaretama, kao što je to bio slučaj i u Australiji, kada su se kompanije nakon odbijanja žalbi žalille i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije