Novi Zeland: Referendum o tjelesnom kažnjavanju djece

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Referendum o tjelesnom kažnjavanju djece

Na Novom Zelandu se održava referendum na kojem će građani odgovoriti da li su za ili protiv legaliziranja tjelesnog kažnjavanja djece koje je 2007. godine zabranjeno zakonom.

Nakon glasanja putem pošte do 21. augusta, moglo bi doći do ukidanja amandmana na kazneni zakon koji zabranjuje roditeljima da dignu ruku na svoje potomke, prenosi u ponedjeljak AFP.

Stanovnici Novog Zelanda počeli su sa izjašnjavanjem na referendumu na kojem bi trebali odlučiti žele li da batinanje djece i dalje ostane prekršaj.

“Zakon protiv batina”, kako ga popularno zovu u novozelandskim medijima, donesen je prije dvije godine i podijelio je tamošnju javnost, zbog čega je organiziran prvi referendum na inicijativu građana u historiji te otočne države.

Referendumsko pitanje, na koje se može odgovoriti poštom ili glasati do 21. avgusta, jeste: Trebaju li batine kao dio dobrog roditeljskog odgoja i dalje biti prekršaj u Novom Zelandu? Pobornici zakona ističu da on djeci daje jednaka prava kao i odraslima, a njegovi protivnici ističu da kriminalizira roditelje i njihov odgoj djeteta.

Naglašava se da su mnoge dobre obitelji neopravdano postale predmetima policijskih istraga, a u nekim su se slučajevima bez ikakvog razloga protiv njih podizale tužbe.

Novi Zeland je jedna od 24 zemlje na svijetu koja je zakonom zabranila tjelesno kažnjavanje djece. Uvođenjem zakona htjelo se spriječiti da optuženici za nasilje nad djecom prestanu koristiti “roditeljski odgoj” kao izgovor za svoje zločine.

Konzervativna vlada i većina opozicionih stranaka smatra da sadašnji zakon funkcionira i da ma kakav bude rezultat referenduma neće doći do njegove sistematske promjene.

Istraživanje koje je provela televizija One-News Colmar Brunton na početku glasanja otkrilo je da 83 posto Novozelanđana smatra da u nekim okolnostima treba fizički kazniti neposlušnost.

Cilj zakona iz 2007. godine je bio smanjivanje visokog postotka nasilja nad djecom na Novom Zelandu tako što se neće dopustiti počiniocima da se kriju iza "roditeljske discipline".

fena/jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije