Novi Zeland: Amerikanci testirali 'tsunami bombe'

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Amerikanci testirali 'tsunami bombe'

Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland provodili su tijekom Drugog svjetskog rata i nakon njega tajne testove "tsunami bombi" koje su bile kreirane za uništenje obalnih gradova.

Takve bombe, koje bi pomoću podvodnih eksplozija pokretale masovne plimne valove, testirane su u vodama oko Nove Kaledonije i Aucklanda, a Telegraph, kako portal Vecernji.hr javlja, piše da su pokazale da je serija od 10 velikih eksplozija potencijalno mogla stvoriti 10-metarski tsunami sposoban za uništenje manjeg obalnog grada.

Tajna operacija vođena je pod kodnim nazivom "Projekt pečat", a pokrenuta je u junu 1944. nakon što je američki mornarički časnik EA Gibson primijetio da operacije eksplozivom u Tihom oceanu ponekad produciraju veliki val. Tada je počelo testiranje uređaja za uništenje koji bi mogao parirati nuklearnoj bombi. Planovi ovog testiranja, u kojem je eksplodiralo oko 3700 bombi, izašli su na vidjelo nakon što je novozelandski redatelj Ray Waru počeo ''kopati'' po vojnim datotekama zakopanim u nacionalnoj arhivi.

„Pretpostavljam da bi, u slučaju da atomska bomba nije radila, vojska upotrijebila 'tsunami bombe'', kazao je Waru ne skrivajući oduševljenje idejom razvoja oružja za masovno uništenje na temelju tsunamija.

Istaknuo je da je ispitivanje bilo pozitivno, ali je projekt svejedno završio ''na kraju police'' početkom 1945. Novozelandske vlasti nastavile su proizvoditi izvješća o pokusima sve do 1950. godine kada su stručnjaci zaključili da eksplozije nisu bili dovoljno snažne te da bi uspješna ''tsunami bomba'' zahtijevala oko dva milijuna kilograma eksploziva raspoređenih u skladu oko pet milja od obale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije