Novi oblik gonoreje smrtonosniji od AIDS-a

Radiosarajevo.ba
Novi oblik gonoreje smrtonosniji od AIDS-a


Američki doktori upozoravaju da bi novi oblik gonoreje otporne na lijekove mogao biti smrtonosniji od AIDS-a, te urgiraju na članove Kongresa SAD-a da ulože 54 miliona dolara na razvoj lijeka kojim bi se borili protiv te bolesti, piše Rt.com.

"Ovo bi moglo biti mnogo gore od AIDS-a zato što je bakterija mnogo agresivnija i mogla bi brže uticati na ljude", rekao je za CNBC doktor naturopatske medicine Alan Christianson.

Novi oblik gonoreje H041 otkriven je 2009. godine u Japanu kada je kao žrtva pala jedna prostitutka, ali medicinski zvaničnici su izjavili da je ovaj otporni "seks supervirus" otkriven na Havajima u maju 2011. godine i raširio se po Kaliforniji i Norveškoj, piše International Business Times.

Prema Christiansonu skoro 30 miliona ljudi godišnje umre od AIDS-a, a supervirus H041 bi mogao imati slične posljedice.

"Gonoreja bi mogla dovesti nekoga u septički šok ili smrt u roku od nekoliko dana", rekao je Christianson.

U SAD-u se svake godine pojavi novih 20 miliona spolno prenosivih infekcija, što državu košta 16 milijardi dolara.

Gonoreju je teško primjetiti kako nema simptome u skoro pola slučajeva zaraženih žena. Oni koji se zaraze mogu je ne primjetiti dok ne bude prekasno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije