Novi kuhar Steve Karapandže

Radiosarajevo.ba
Novi kuhar Steve Karapandže

Stevo Karapandža, Foto: Cropix

Nakon više od 20 godina pauze, prvi televizijski majstor kuhinje na ovim prostorima, Stevo Karapandža, izdao je novi kuhar Moji najdraži recepti. Iako je riječ o istoimenoj knjizi iz 80-ih, koja je poslužila kao predložak za ovaj kuhar, u izdavačkoj kući Profil kažu kako nije riječ o reprintu recepata.

"Dugo godina sam se odupirao ideji da napišem novu kuharicu. No gosti koji su dolazili u restoran Sonne koji vodim u Švicarskoj, stalno su me pitali imam li još koji primjerak moje stare knjige, što sam i imao, ali manji broj zahvaljujući punici koja ih je kupila u antikvarijatu u Zagrebu.

I onda, u samo tjedan dana dobio sam četri, pet ponuda različitih izdavača za novu kuharicu. Ne znam je li riječ o nekoj izdavačkoj špijunaži, ali na kraju sam se odlučio za Profil", objasnio je Karapandža.

Zahvaljujući pomoći supruge Renate, koja je Karapandžine zabilješke stavila na papir, ukoričeno je tristotinjak tradicionalnih recepata, ali i specijaliteti moderne internacionalne kuhinje koje je Karapandža sakupio tokom 40 godina rada.

Prije svega jednostavnost

Ipak, sudeći po predstavljenim jelima koje je prema njegovim receptima pripremio njegov bivši učenik Branko Ognjenović, Karapandža je zadržao jednostavnost, pridržavajući se ideje vodilje da se u kuharu nađu recepti koji nisu prezahtjevni ni u pripremi ni zbog neobičnih sastojaka, kojima obiluju mnogi današnji kuhari. Što se tiče današnjih televizijskih šefova kuhinje, Karapandži se neki jako sviđaju, dok s drugima nije pretjerano oduševljen.

"Jamie Oliver je vrlo daroviti mladi kuhar, ali kada gledam kako na jelo baca gomile ružmarina i bosiljka, što je vrlo atraktivno za kameru, mislim da ti začini potpuno preuzmu okus cijelog jela", odgovorio je Karapandža.

Inače, Karapandža se za četiri, pet godina planira oprostiti od kulinarstva i otići u zasluženu penziju u Lovran gdje već sada provodi mnogo vremena.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije