Nove nade za učinkovitije oktrivanje raka materice

Radiosarajevo.ba
Nove nade za učinkovitije oktrivanje raka materice

Naučnici sa Univerziteta Louisville u Sjedinjenim Američkim Državama napravili su test koji se temelji na zagrijavanju krvi, a trebao bi osigurati učinkovitiju i pouzdaniju dijagnostiku raka grlića materice, javlja Anadolu Agency (AA).

Zagrijavanje krvi i proteina otkriće da li osoba od koje je uzeta krv boluje ili ne od raka grlića materice. Pomoću testa, biće moguće odrediti i u kojem je stadiju rak kod osobe od koje je uzet uzorak krvi.

Jedan od potpisnika istraživanja dr. Nichola Garbett kazao je da ovaj test naravno neće zauzeti mjesto najučinkovitijeg testa za otkrivanje raka materice, testa razmaza. On je dodao da će novootkriveni test moći pomoći testu razmazivanja u smislu da će ga proširiti, te da će liječnicima olakšati dalje liječenje pacijenata.

Naučnici tvrde da krv na zagrijavanje reaguje drugačije, te da je na taj način moguće otkriti rak pluća, jajnika, kože i slično.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Public Library of Science ONE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije