Nova teorija Desmonda Morrisa: O djeci i televiziji

Radiosarajevo.ba
Nova teorija Desmonda Morrisa: O djeci i televiziji
Ilustracija

Desmond Morris, cijenjeni britanski zoolog, etnolog i antropolog čija je najpoznatija tvrdnja ona da je i čovjek tek vrsta životinje, a najpoznatija djela Goli majmun iz 1967. godine te, primjerice, Beba: zadivljujuća priča o prve dvije godine života koja je nešto novijeg datuma, u svojoj 82. godini života objavljuje još jednu knjigu koja bi mogla imati pomalo revolucionarne posljedice. Riječ je o knjizi Child (Dijete) u kojoj, među ostalim, tvrdi da je gledanje televizije za dijete predškolske dobi itekako poželjno.

Čak, usudio se ustvrditi bez imalo straha od rekacije javnosti i dječjih psihologa, za malo dijete je možda i bolje da gleda film ili televiziju nego da mu čitamo knjige.

Kulturni snobizam

Činjenicu da se roditelje upozorava o štetnosti televizije za razvoj njihova djeteta Desmond Morris naziva "nepravednim kulturnim snobizmom". Jesmo li doista pogriješili, kao moderno društvo, kada smo u smjernicama za pravilan odgoj knjigama dali prednost nad novim medijima?

"Kada djeci čitamo knjige, pružamo im tek govorni input", napomenuo je Morris jer, objašnjava, dobar dugometražni film koji se sastoji od pokretnih slika, kvalitetnog scenarija i muzike djetetu pruža tri vrste inputa u isto vrijeme.

"Filmovi mogu biti bolji za djecu od knjiga i bilo bi zaista pogrešno tvrditi drugačije", zaključio je.

Mogu pratiti bez problema
Desmond Morris ide toliko daleko pa tvrdi i da upravo dugometražni i kompleksni filmski uradci pripremaju dijete na ono čemu će biti izloženo jednoga dana kada krene u školu - učenju mnoštva podataka. Jer, rekao je, filmovi kod djece poboljšavaju dugoročnu koncentraciju i finese kompleksnih kognitivnih sposobnosti.

Naime, za djecu se tvrdi da nisu u mogućnosti ostati koncentrirana na nešto duže od tri do pet minuta, pa opet, jedan će četverogodišnjak bez ikakvog problema pogledati i do dva sata dugačak film "a da uopće ne makne pogled s ekrana", spomenuo je Morris."Filmovi poput Ratova zvijezda, Alise u Zemlji čudesa ili Pepeljuge tjeraju vaš mozak da radi intenzivnije, da nauči, imenuje, klasificira i razumije postojanje svakog od likova u filmu", dodaje Morris.

Njegovim tvrdnjama usprotivio se dr. Aric Sigman, britanski psiholog i član Britanskog društva psihologa. Morrisa je nazvao nekompetentnim s obzirom na to da Morris nije biolog.

Sposobnost zamišljanja
Dr. Sigman napominje da se dijete prvenstveno mora upoznati sa stvarnim svijetom oko sebe, i to koristeći sva svoja osjetila. Predlaže da dijete radije "izazovemo" dajući mu da naslika prizor koji smo mu opisali.

"Djetetu pritom treba malo pripomoći, no treba ga pustiti neka razvija sposobnost zamišljanja", rekao je.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije