Nokti su odraz zdravlja, nahranite ih!

Radiosarajevo.ba
Nokti su odraz zdravlja, nahranite ih!

 Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega. No krhki i suhi nokti koji se listaju i lome, nisu samo kozmetički problem, već mogu biti i znak pomanjkanja nekih nutritivnih tvari, ili odraz lošeg zdravlja organizma.

Imajte na umu kako je svaka promjena na površini nokta siguran znak poremećene ravnoteže u organizmu. Na zdravlje i izgled noktiju utječu brojni faktori. Hladno vrijeme, stres, ugrožen imunološki sustav i nedostatak nekih nutrijenata mogu također pridonijeti krhkosti noktiju. Ipak, prehrana je najvažnija. Problem sindroma krhkih noktiju često se može uspješno liječiti kombinacijom nadopuna i sredstava za njegu noktiju.

Kada je u pitanju struktura noktiju, bjelančevina keratin te kombinacija minerala kalcija, selena, sumpora i kalija čine strukturu nokta. Stoga jaki i zdravi nokti ovise o dovoljnom unosu tih nutrijenata. Važno je znati i to kako je kvaliteta noktiju u uskoj vezi s radom jetre.

Iako su nokti zapravo mrtvo tkivo, rastu iz korijena nokta koji je živ i to u prosjeku oko 0,3 cm mjesečno. Nokti rastu brže ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba. Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke, potrebno je četiri do šest mjeseci, a kako bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do dvanaest mjeseci.

Prehranom do zdravih noktiju

Evo i savjeta kako prehranom do zdravih noktiju. Trebalo bi konzumirati onu hranu koju voli jetra: cjelovite žitarice, povrće i mahunarke; potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina; uključiti hranu bogatu kalcijem poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcij se može dobiti i preko dodataka prehrani. Ukoliko se odlučite za taj način, obratite pozornost da se kalcij nalazi u obliku kalcijevog citrata i da u svom sastavu, uz kalcij, ima magnezij i vitamin D, kako bi se bolje iskoristio.

Također treba konzumirati sve vrste sjemenki i orašastih plodova jer su dobar izvor biotina i esencijalnih masnih kiselinama. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju. Što češće bi trebalo jesti povrće koje sadrži sumpor poput kupusa, brokule, karfiola, prokulice, piše Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije