Nogomet metafora života?

Radiosarajevo.ba
Nogomet metafora života?


U mostarskom OKC Abrašević će se u subotu, 16.10. održati jednodnevni seminar i izložba koji se bave subkulturom navijačkih skupina u bh. socio-političkoj situaciji, te simbolička značenja nasilja koje je skoro neizbježno vezano za navijačke skupine.

Ideja za realizaciju seminara i dokumentarne izložbe proizašla je iz jednomjesečnog istraživanja i radionice na temu Navijački ritual kao zaseban, neovisan svijet igre i simboličkih suprotstavljanja, koja je realizirana sa studentima/icama Odsjeka likovnih umjetnosti Nastavničkog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“, te Odsjeka povijesti umjetnost i Novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ovaj istraživački projekat pokušava potaknuti da se fenomen simboličkog i stvarnog nasilja, koje se dešava neodvojivo od društveno-političkog konteksta u kojem navijačke skupine djeluju, počne propitivati kroz različite društvene nauke i discipline.

Seminar će početi u 11 sati, a predavači će biti Ozren Biti sa Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu i Marko Tomaš ispred OKC Abraševića.

Autorice projekta su Amila Puzić i Anja Bogojević iz Abart umjetničke produkcije, te Ivana Bago i Antonia Majača iz hrvatske organizacije DeLVe | Institut za trajanje, mjesto i varijable. Seminar i izložba organizuju PROTOK, Centar za vizuelnu komunikaciju, Banja Luka i Abart umjetnička produkcija, OKC Abrašević Mostar.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije