Njoke sa rukolom i suhim vrganjima
![Njoke sa rukolom i suhim vrganjima](https://radiosarajevo.ba/assets/default/article/871x540.jpg)
Njoke su omiljeni, ali ne tako čest prilog za razne umake, upravo zbog dugog način pripreme. Ali zato će ove njoke riješiti sve probleme jer je postupak pripreme izuzetno brz i jednostavan.
Uz dva neobična dodatka - rukolu i suhe vrganje, neće vam biti potreban nikakav umak jer dovoljno će biti malo maslinovog ulja, uz listić bosiljka i malo kadulje, savjetuje site Recepti-svijeta.com.
Sastojci:
1 litra mlijeka
500 gr oštrog brašna
5 dkg maslaca
malo soli
1 jaje
1 žumance
10 dkg rikole
5 – 10 dkg suhih vrganja
Priprema:
Prokuhajte mlijeko, maslac i so. Kad uzavrije, dodajte sitno nasjeckanu rukolu i namočene i nasjeckane suhe vrganje. Kad to malo prokuha, dodajte brašno, dobro miješajte da ne nastanu grudvice, a ako ne ide drvenom kašikom, slobodno koristite mikser. Nakon nekoliko minuta kuhanja, skinite s vatre i pustite smjesu da se ohladi.
Kad se smjesa od brašna ohladi, u nju dodajte jaje i žumance. Dobro izmiješajte i pravite njoke. Pazite da ruke malo 'zabrašnite' da vam se njoke ne bi lijepile. Oblikovane njoke stavite u kipuću i posoljenju vodu, a kad isplivaju na površinu, znači da su gotove i tad ih izvadite. Pospite ih parmezanom i zalijte umakom po želji. Prijatno!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.