Njihovo veličanstvo trešnje: Znate li za šta su sve dobre?

Radiosarajevo.ba
Njihovo veličanstvo trešnje: Znate li za šta su sve dobre?

Trešnje se koriste u ishrani i medicini, a narodna medicina ovu namirnicu koristi za liječenje kamena u bubregu, reume, srčanih smetnji i iscrpljenosti.

Osim toga što je izuzetno ukusna voćka, trešnja je i izuzetno zdrava. Ona sadrži vitamin C dobar za imuni sistem, folnu kiselinu za srce i krvotok, kalcij za kosti i gvožđe za krv. Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini.

Njemački ljekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-ih godina prošlog vijeka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko djelovanje. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lijek protiv celulita jer može spriječiti njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, crijeva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udio balastnih materija.

"Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege". Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spriječe nastanak karijesa i problema s desnima.

Umjesto aspirina

Dvadeset trešanja ima 10 puta jače djelovanje od aspirina. A još jedna dobra vijest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji s kalcijem i magnezijem povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Također smanjuju bolove u zglobovima koji se često javljaju kod ljudi koji imaju probleme s artritisom.

Ipak trebalo bi da znate da trešnje ne treba jesti prije ručka jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Trešnja u medicini

Uvarak od trešnjinih peteljki odavno se koristi kao snažan dijuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja. U narodnoj medicini koriste se skoro svi dijelovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, košpice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno protivupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme djelovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštećenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolijevanja od raka.

Trešnja kao prirodni lijek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuhajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procijedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana, piše Stil.kurir-info.rs.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuhajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procijedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije