Niz novih misija za otkrivanje života na Marsu

Radiosarajevo.ba
Niz novih misija za otkrivanje života na Marsu
Pogled na Zemlju sa površine Marsa

Milionima kilometara daleko od Zemlje, dvije sonde, Opportunity i Spirit, možda su otkrile alge, temeljni gradivni materijal za kompleksniji život.

Nedavne misije otkrile su sulfate na Marsu, snažan dokaz da ipak ima vode na crvenom planetu, što znači da ima i života. Ovo otkriće toliko je obećavajuće da su naučnici već pripremili niz novih misija kako bi bili sigurni da su na pragu otkrića vanzemaljskog života.

Naučnike je posebno uzbudila prisutnost gipsa kakvog ima u velikim količinama na Mediteranu u fosilima. Jedan od naučnika, Jack Farmer, kaže da je vrlo optimističan u vezi života na Marsu, sad ili u prošlosti.

Bill Schopf, naučnik sa Kalifornijskog univerziteta u Los Angelesu kaže kako svi podaci koje su dobili upućuju da na crvenom planetu postoje velike količine gipsa koje bi mogle u sebi sadržavati dobro očuvane tragove života. Doktor Steve Squyres sa Cornellskog univerziteta u New Yorku smatra kako su jedini način da stvarno budu sigurni da ima život na Marsu uzorci kamenja koje bi naučnici mogli proučiti na Zemlji. Doktora Squyresa također zanima izvor metana na crvenom planetu jer je to plin koji se usko veže uz život.

Pet stručnjaka za Mars održali su konferenciju za novinare 26. aprila, povodom 50 godina astrobiologije. NASA planira gotovo 30 novih misija kojima je cilj da dokažu da ima života u svemiru.

Radi se i na planovima za posjet Jupiterovom satelitu Evropi kako bi saznali što se krije pod površinom okeana, te Saturnovog satelita Enkelada koji je poznat po svojim ledenim vulkanima. Druge misije uključuju posjet Saturnovom najvećem satelitu Titanu te spuštanja sondi na komete.

Naučnici već dugo tragaju za dokazom vanzemaljskog života. Krajem prošle godine lansiran je svemirski teleskop Kepler koji služi za lov na planete izvan Sunčevog sistema. Ta misija trajat će tri i po godine.

Vezano:
Stephen Hawking upozorava da se klonimo vanzemaljaca

tportal.hr/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije