Niskokalorična i vrijedna namirnica: Zašto jesti blitvu

Radiosarajevo.ba
Niskokalorična i vrijedna namirnica: Zašto jesti blitvu

Poznato je kako se blitva najviše jede u priobalnom području, no i kontinentalci rado uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća. Zašto?

Mnogima omiljeno povrće - blitva - niskokalorična je i vrijedna namirnica. U jednoj šoljici skuhane i iscijeđene blitve (25 dag) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza, 150 mg magnezija i samo 35 kalorija!

Blitva jača koncentraciju i imunitet, pomaže kod probavnih smetnji i dobar je izbor za zdravlje kostiju i zuba. Osim toga, blitva obiluje luteinom i zeaksantinom, te štiti oči od procesa starenja.

Zeleni dio blitve možete pripremati kao svako lišće, a bijeli kao šparoga. Najčešće se cijelo lišće kuha, ocijedi, prelije maslinovim uljem te začini nasjeckanim bijelim lukom. Taj tradicionalni način pripreme je najzdraviji, jer se ulje ne zagrijava pa ne gubi na kakvoći, a bijeli luk je zdrav i dobrodošao za zaštitu od prehlada. 

No, iako se blitva najčešće servira uz kuhani krompir i ribu, to ne znači da je jedino tako morate jesti. Provjerite kreativne prijedloge koje nam donosi Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije