Nije šala: Smijeh može 'sagorjeti' onoliko kalorija koliko i brzo hodanje

Radiosarajevo.ba
Nije šala: Smijeh može 'sagorjeti' onoliko kalorija koliko i brzo hodanje

Smijanjem možete "sagorjeti" količinu kalorija kao i brzim hodanjem, tvrde naučnici. Čak i smješkanje potječe određenu grupu mišića u vašem tijelu, a "sagorijeva" oko deset kalorija na sat, pokazala je studija.

Doktorica Helen Pilcher, komičarka, koja je doktorirala na području biologije bavila se istraživanjem utjecaja smijeha na promjene u tjelesnoj težini.

Njeni rezultati pokazali su da se najintenzivniji oblik smijanja definira kao nekontroliran i kao "smijeh za valjanje po podu", a on sagorijeva čak 120 kalorija na sat.

Kako piše Daily Mail, ovo je jednako koliko i hodanje umjerenim tempom. 

Srdačna trbuh smijeh može izgorjeti do 100 kalorija na sat, dok je nezaustavljiva kikotanja mogu izgorjeti do 20 kalorija na sat.

Ukoliko se pak, glasno smijete, onda povećavate protok krvi, što doprinosi kardiovaskularnom treningu koji koristi energiju i tako sagorijevate kalorije.

Kako je kazala dr. Pilcher, gledanje komedija na TV-u povećava mogućnost za aktiviranje određene grupe mišića, bitne za mršavljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije