Nije lako biti 'freelancer', zaštitite se

Radiosarajevo.ba
Nije lako biti 'freelancer', zaštitite se

Video koji prikazuje socijalni eksperiment, u kojem su nasumičnim odabirom ljudi dobili priliku osjetiti kako je biti u koži freelancera, postao je popularan među samostalnim autorima širom svijeta.

 

Klijent želi crtež koji će vam platiti pet dolara, ali na zadatak koji je naizgled jasan i jednostavan nije lako odgovoriti. Zbog nejasno definisanog zahtjeva i nedovoljno dobrog finalnog izgleda, projekat na kraju nije prihvaćen. Uložili ste trud i sredstva, a ostali neplaćeni? Treba se zaštititi u ovakvim situacijama i to svaki freelancer mora znati.

Kampanja Don't Get Screwed Over donosi savjete samostalnim djelatnicima/icama kako izbjeći prevaru u poslovanju, a ujedno preporučuje i upotrebu Docracy-a, besplatnog otvorenog izvora za skladištenje pravnih dokumenata s mnoštvom korisnih obrazaca i ugovora za freelancere.

Iako je za pravne poslove samostalnih djelatnosti najbolje unajmiti advokata, Docracy može biti dobra polazišna tačka. Dokumentaciju sastavljaju advokati, organizacije i korisnici freelanceri. Formiranje ugovora trebao bi biti jedan od osnovnih koraka upravo zbog često nedefiniranog odnosa u poslovanju između freelancera i klijenta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije