Ni luksuzni aparati, ni najskuplja zrna: Tajna vrhunske kafe je u vodi
Radiosarajevo.ba
Zaboravite luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike miješanja: najveću ulogu u dobrom okusu omiljenog napitka ima - voda.
Ovo je pokazala studija jednog britanskog Univerziteta Bath u kojoj su hemičari analizirali tačan sastav kafe koju su prethodno dali volonterima na testiranje.
Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kafa može imati potpuno drukčiji ukus ako se skuha u različitim vodama iz slavine, zaključili su naučnici.
Ono što najviše utječe na dobar okus kafe je relativno tvrda voda, koja ima veći udio magnezijevih iona i potiče na otpuštanje aroma iz zrna.
Možda upravo zbog tvrde vode naša kafa ima taj neponovljivi okus?
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.