New York zabranjuje velika pakovanja sokova

Radiosarajevo.ba
New York zabranjuje velika pakovanja sokova

Novi potez vlasti New Yorka s ciljem smanjenja broja gojaznih stanovnika tiče se gaziranih i drugih zaslađenih bezalkoholnih napitaka, koji se uskoro neće moći kupiti u pakovanju većem od pola litre.

Ovu mjeru, u zemlji u kojoj dvije trećine odraslih i gotovo trećina djece pati od viška kilograma ili gojaznosti, podržavaju zdravstveni stručnjaci, dok joj se proizvođači bezalkoholnih pića oštro protive, strahujući da bi za primjerom New Yorka mogli krenuti i neki drugi američki gradovi, prenosi AP.

Zabrana se odnosi na restorane brze hrane, u kojima se mogu naći višestruko veća pakovanja ovih pića, kina, pozorišta, kafeterije u preduzećima i većinu drugih mjesta na kojima se priprema hrana. Zabrana se ne odnosi na supermarkete.

Zabranom su obuhvaćeni i zaslađeni čajevi, ali ne i dijetalna bezalkoholna pića, kao i ona koja sadrže više od 50 posto mlijeka ili više od 70 posto voćnog soka.

Za kršenje ove zabrane propisana je kazna od 200 dolara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije