Neurohirurg iz Torina: Moguća transplantacija glave

Radiosarajevo.ba
Neurohirurg iz Torina: Moguća transplantacija glave

Za nekoliko godina bit ćemo u stanju presaditi glavu čovjeka, izjavio je Sergio Canavero, neurohirurg iz Torina, u sedmičniku Oggi, koji je od juče na kioscima, piše Vecernji.hr.

Za Canavera se pročulo 2008. godine kada je iz stalnog vegetativnog stanja probudio 20-godišnju djevojku. Projekt za presađivanje glave se zove HEAVEN/GEMINI (Head Anastomosis Venture with Cord Fusion), odnosno mogućnost stapanja dvaju različitih svojstava kičmene moždine, one s tijela davatelja s onom primatelja. Revizori naučne revije Surgical Neurology International, koja je objavila rad Canavera, obznanjuju kako taj projekt ulazi u "potpuno novo polje savremene medicine“.

U sedmičniku Oggi, Canavero objašnjava kako rekonstruisati kontinuitet kičmene moždine, što je osnovna stvar u operaciji. Specijalni hemijski materijali u mogućnosti su vratiti integritet odrezanih nervnih vlakana. Cijela operacija se izvodi u dubokoj hipotermiji, na 15 stepeni, kako bi se zaštitio mozak.

Canavaro objašnjava i ko bi mogli biti donatori, a ko primatelji u toj transplantaciji, odnosno oni koji su, na primjer, izgubili život zbog razbijene glave i oni koji su teško oboljeli od neuromuskularne bolesti. Talijanski neurohirurg tvrdi kako bi se već sada trebali pripremiti zakoni za takve transplantacije.

O mogućnosti presađivanja glave čovjeka govorilo se i 1999. godine, kada je američki neurohirurg Robert J. White, kazao kako je to moguće nakon što je presadio glavu na majmunima. No, njegov problem je bio što je majmun ostao paraliziran. Canavero drži kako upravo njegova metoda povezivanja živaca može garantovati uspjeh. No, zakonski je zabranjeno presađivanje glave, pa Canavero drži kako bi se zakoni trebali usaglasiti sa naukom, ali se podižu i moralna, etička pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije