Nervozniji ljudi vole ljutu hranu

Radiosarajevo.ba
Nervozniji ljudi vole ljutu hranu

Dr. Alan Hirsch autor je knjige „What Flavor Is Your Personality?“ u kojoj se pozabavio pitanjem zašto žudnja za tačno određenom hranom daje uvid u osobu koja je konzumira

Mnogima je teško povjerovati u to, ali neki ljudi osjećaju veliko uzbuđenje, srce im počne jače kucati te im se povećava krvni tlak, a sve zato što su okusili zalogaj izuzetno ljute hrane. Štoviše, neki su ljudi i ovisni o ljutoj hrani. Hirsch to objašnjava željom nervoznih i često napetih ljudi da se dobro oznoje te na taj način opuste i zaborave svakodnevne brige.

Onima koji pak više vole slaniju hranu nedostaju minerali. Istraživanja su pokazala da prehrana siromašna kalcijem izaziva želju organizma za slanom hranom, a po svemu sudeći tim ljudima nedostaje i željeza i kalija.

Oni koji ne mogu bez slatkog ne trebaju se brinuti. Hirsch kaže da čokolada opušta jer pospješuje ispuštanje serotonina, odnosno hormona za dobro raspoloženje. Osim toga, slatkiši imaju i ulogu antidepresiva. Međutim, onima koji vole istovremeno i slatko i slano, kaže Hirsch, nedostaje glukoze i natrija.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije