Ne smije plakati jer je alergična... na vodu!

Radiosarajevo.ba
Ne smije plakati jer je alergična... na vodu!

Katie Dell, 27-godišnjakinja iz sjevernog Walesa u Velikoj Britaniji pati od vodene urtikarije – stanja tako rijetkog, od kojeg je poznato da boluje tek 35 osoba na čitavom svijetu.

Za Katie je čak i plač nemoguć proces jer suze dovedu do bolnog osipa na njenom licu, a o dugim opuštajućim kupkama da ne govorimo – one bi čak mogle uzrokovati vrlo opasna zapaljenja kože, te dovesti njeno zdravlje u opasnost.

Koliko je njeno stanje ozbiljno, dokazuje i činjenica da je Katie morala napustiti svoj posao učiteljice plesa jer je znojenje uzrokovalo bolne reakcije na njenoj koži, a stanje se samo pogoršava, zbog čega djevojka strahuje da bi je njena bolest na kraju mogla i ubiti. 

Katie Dell

''Ponekad se osjećam kao zarobljenik u vlastitom domu. Postoje dani kad bih najradije čitavo vrijeme provela u krevetu plačući, ali ne mogu... sve dok ne pronađu lijek za moje stanje, mogu samo čekati i živjeti dan po dan...'', kaže Katie.

Simptomi ovog neobičnog stanja su se počeli pojavljivati kad je imala 16 godina, nakon operacije uklanjanja krajnika, nakon čega su doktori stanje povezali sa pencilinskom reakcijom koji je poremetio nivo histamina u njenom organizmu, te tako najvjerovatnije doveo do javljanja bolesti.

Lijek za vodenu urtikariju ne postoji, no Katie trenutno isprobava novi lijek koji bi mogao njeno stanje bar donekle kontrolisati.

U slučaju da ova terapija ne uspije, doktori Katie savjetuju lijek koji oboljeli od raka koriste za jačanje imunološkog sistema, a sljedeća faza bi bila hemoterapija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije