Ne bacajte pepeo nakon loženja: Evo za šta vam sve može poslužiti

0
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte pepeo nakon loženja: Evo za šta vam sve može poslužiti
Foto: Pexels / Pepeo/Ilustracija

Kada ložite šporet na drva ili kamin, ostaje pepeo koji treba da se izbaci. Ne morate ga bacati u đubre, jer možete da ga upotrijebite na više korisnih načina u domaćinstvu i bašti.

Postoji nekoliko načina na koji ga možete iskoristiti.

Kao đubrivo u bašti

Poljoprivrednici znaju koliko pepeo drveta može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao prihranu. Naročito prija biljkama koje vole kalcij kao što su paradajz, špinat, bijeli luk, ali i ruže.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrt šolje drvenog pepela u zemlju.

Za čišćenje

Kada pepeo pomiješate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste cijeđ. Pomoću nje možete da čistite podove, predmete od srebra, rđu. Malo gušća mješavina pepela i vode u vidu paste može da skine fleke sa namještaja

Čišćenje rerne

Upija mirise

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, pepeo djeluje slično kao sirće. Samo treba da ga stavite u činijicu i ostavite da malo odstoji, upit će neprijatne mirise.

Za mrave

Mravi ne podnose pepeo, pa zato pospite mravinjak njime i oni će otići. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način otjerati miševe, bubašvabe i druge napasnike, prenosi Srpskainfo.

Pojedine štetočine u bašti, poput puževa i drugih insekata također otići ako pospete pepeo pored biljaka.

Ilustracija / Mravi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije