Navike u kuhinji kojih se morate riješiti

Radiosarajevo.ba
Navike u kuhinji kojih se morate riješiti

Svi smo mi robovi svojih navika, a kojih se nije baš tako lako riješiti. Tako ni kuhinja nije izuzetak, iako je prilično specifično, budući da često ne možemo ni primjetiti da nešto radimo pogrešno. Donosimo vam nekoliko najčešćih loših navika u kuhinji.

Zagrijavanje ulja dok ne počne izgarati

Velika većina recepata počinje sa zagrijavanjem ulja u tavi. Budući da u većini slučajeva ovo traje nekoliko minuta, mnogi od nas skloni su ostaviti tavu na vatri i raditi nešto drugo dok se ulje zagrijava. Nastavak vam je sigurno dobro poznat - dim izgorenog ulja širi se cijelom kuhinjom, a vi u panici bacate u tavu luk ili neki drugi sastojak kojeg ste odlučili malo propržiti. Osim što većina ulja promijeni okus (nagore) na visokim temperaturama, izgaranjem ulja u njemu se gube svi blagotvorni antioksidansi zbog kojih ih toliko volimo. Stavite li hranu u tavu prije nego ulje dostigne tako kritično visoku temperaturu, izbjeći ćete ovu neugodnu pojavu.

Pretjerano miješanje hrane

Iako je ponekad zaista teško odoljeti nagonu da promiješamo hranu i time izbjegnemo da se zalijepi za dno posude i izgori, pretjerano miješanje ponekad može upropastiti hranu gore od nedovoljnog miješanja. Stalnim "maltretiranjem" hrane u loncu ili tavi ona postaje kašasta i počinje se usitnjavati, a ukoliko se radi o mesu, gubi i sočnost. Smanjite vatru na kojoj kuhate i "miješajte" protresanjem posude, a ne kuhačom.

Pretrpavanje tave

Kuhanje, barem ono kvalitetno, nije za ljude sa tankim živcima i premalo vremena. Ukoliko ste prezaposleni, a istovremeno morate i kuhati, ponekad je najlakše jednostavno utrpati sve sastojke u posudu i onda pustiti toplini da napravi svoje. Ipak, takva taktika zapravo usporava kuhanje i hrana na kraju uglavnom bude gnjecava i kašasta. Isto vrijedi i za dodavanje sastojaka u hranu koja se već kuha. Ubacite li previše hladnih sastojaka, time efektivno prekidate kuhanje na nekoliko minuta, što može potpuno uništiti sočnost i okus hrani poput mesa.

Ne dozvoljavate mesu da malo odstoji

Čak i kada ste veoma gladni i želite što prije zagristi odrezak koji ste skinuli sa vatre - pričekajte koju minutu. Mesu su potrebne dvije-tri minute "sjedenja" u tanjuru da svi sokovi legnu na svoje mjesto, zbog čega odrezak na kraju bude još ukusniji. Počnete li ga prerano rezati, svi će sokovi naprosto iscuriti iz njega, a vi ćete imati osjećaj da žvačete komad kartona.

Pregrijavanje tave s teflonskim slojem

Priča da je teflon izumila NASA za svoje brodove koje je slala u svemir je samo urbani mit i marketinški trik. Iako se teflon stvarno i koristio u slične svrhe, onaj u vašoj tavi i koji služi za to da se hrana ne lijepi za dno tave nije pametno pretjerano zagrijavati. Visoke temperature uzrokuju otpuštanje perflourkarbona (PFC) iz teflona u obliku pare, što može izazvati teška oštećenja jetre. Dobro provjerite uputstva proizvođača o maksimalnoj temperaturi zagrijavanja.

Korištenje metalnog posuđa u tavi s teflonskim slojem

Koliko god vješti bili, korištenje metalnih viljuški i hvataljki u tavi premazanoj teflonskim slojem prije ili kasnije će ga ogrebati - pri čemu može doći do otpuštanja PFC-a u hranu. Koristite drvene viljuške i hvataljke, ili one napravljene od posebne gume otporne na visoke temperature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije